SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie )
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody ( może być gazowana )
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki
- 2 czubate łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu do ciasta np. migdałowego lub rumowego
Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy naprzemiennie mąkę, olej, wodę po każdym dodaniu mieszając delikatnie łyżką. Pod koniec dodajemy aromat i ponownie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na środek formy wylewamy po 2 łyżki jasnego ciasta, a później ciemnego. Powtarzamy tą czynność do wykorzystania całej jasnej i ciemnej masy. Pieczemy przez pierwsze 20 min w temp. 160 C, a następnie podwyższamy do temp. 180 C i pieczemy kolejne 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz